Vet tips

Hver uke kommer veterinære tips for din hund eller katt. Følg oss på Facebook!!!

View on Facebook

Dårlig ånde hos hund og katt.

Dårlig ånde hos hunden eller katten din, tror vi er en naturlig lukt fra munnen hos våre kjæledyr. Men, halitose eller dårlig ånde , kan også skyldes:
- tannstein
- løse tenner
- brukne tenner
- betennelser i tannkjøttet , eller
- alvorlige betennelser i og rundt tannroten.
Rotbetennelse er en slik alvorlig tilstand, som kan være svært vanskelig å oppdage , fordi kjæledyret kan virke helt frisk uten andre symptomer enn en dårlig ånde.

En slik betennelse kan spre infeksjonen videre , enten i andre deler av munnen som kjeven, eller i andre deler av kroppen, som hjertet.
For å påvise slike tilstander , må man ta røntgen av tennene.
Røntgenbildet nedenfor, er tatt av en hund uten andre symptomer enn dårlig ånde.
Helt til venstre i bildet, ser man en grå skygge rundt den bakre roten av tannen .
Dette er et typisk tegn på en tannrot betennelse, der deler av kjevebenet som omslutter tannroten er borte pga betennelse . En slik tilstand kan både være smertefull og helsefarlig . En slik tann må trekkes.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Maridalsveien Smådyrklinikk added 2 new photos.

Fyrverkeri og Nytt År.

Mange hunder blir redde når de utsettes for kraftigen lyder som fyrverkeri, torden eller skudd. Men også andre lyder som lyd fra brannbil,sykebil eller politibil,og lyd fra en snøfreser, kan utløse frykt og angst hos hunden.
Det finnes i dag to medikamenter på markedet som demper angst hos hund, men bare ett av dem er godkjent for dette.
- Sileo, er en gel man påfører slimhinnen på innsiden av kinnet hos hunden.Den kan gis til hunder over 4 måneders alder. Preparatet demper akutt angst uten å virke sløvende(sederende).

Andre tiltak for å redusere angst hos hunden og katten er å holde den innendørs, evtl. ha på musikk. Man kan også forsøke feromoner,
-«ADAPTIL til hund, FELIWAY til katt).
Dette er en duft avgivende fordamper , som settes i stikkontakt og avgir beroligende kjemikalier. Mennesker påvirkes ikke og kan ikke kjenne duften.

Noen medikamenter er sløvende, men fjerner ikke frykten for høye lyder.

Kontakte din veterinær i god tid for råd .
... See MoreSee Less

Aina Sæthre, Eldrid Kristensen and 23 others like this

Randi LindbakkDette må jeg nok kjøpe til Zuki - takk for tips 👍🤗

2 weeks ago
Avatar

Astrid Cecilie JoensenSileo i kombinasjon med DAP hjelper mine to lydberørte hunder veldig til å slappe av innendørs i tiden rundt nyttårsaften. (Bruker kun Sileo nyttårsaften, DAP i ukene før og etter.) Ute er de like redde fra det begynner å smelle i dagene før, til uka etter Når det gir seg, og de nekter å gå ut 12-14 timer på nyttårsaften. Men nå slapper de iallefall av inne, i motsetning til før når det var stress og redsel fra kl 15 nyttårsaften til kl 04 når det endelig har vært stille en stund.

2 weeks ago

1 Reply

Avatar

Comment on Facebook

View on Facebook

Harepest

Harepest er en bakteriesykdom som kan smitte fra hare til menneske. Bakterien heter Francisella tularensis, og kan gi dødelig blodforgiftning hos hare .
Inkubasjonstiden er rask , hhv 3-5 dager , og smittet hare kan dø ila få dager.
Oftest skjer utbruddene på sommeren og høsten, men enkelte ganger opptrer harepest også om vinteren.
I Norge påvises denne bakterien oftest hos hare, men også andre smågnagere som lemen kan smittes. Jegere og deres familie kan være mest utsatt for sykdommen.
Harepest kan overføres til våre kjæledyr, f eks om hunden spiser smittet smågnager. Harehunder kan være spesielt utsatte møte med smittet hare under jakt. Særlig oppmerksomme bør jegere være overfor hare som virker trege under los. Generelt bør man være forsiktig ved funn av selvdøde harer.
Hund og katt er relativt lite mottagelige. Symptomene er ofte milde og forbigående, men kan gi tydelig nedsatt allmentilstand med feber og opphørt matlyst.
Hos mennesker kan tegn på smitte være hovne lymfekjertler. Behandlingen er antibiotika.
I Norge er den vanligste smittekilden forurenset brønnvann. I Sverige og Finland derimot, er overføring vis mygg vanligst. Bakterien kan overleve i vann og infisere mygglarver, som har sin utvikling under vann.

Innsending av prøver for Tularemi, sendes Veterinærinstituttet . De har eget prøveskjema for dette.
Ved prøvetaking anbefales det å utvise stor forsiktighet, da bakterien kan overføres via støv(innånding) og ved berøring. Bruk av engangshansker er viktig.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Maridalsveien Smådyrklinikk added 3 new photos.

Laserbehandling .

Laser er et lys med en spesiell bølgelengde. Lyset kan ikke sees med det blotte øyet, og man må bruke spesialbriller under bruken av dette. Denne energien brukes blant annet til medisinsk behandling av sår.
Behandlingen er svært anvendelig, og kan erstatte kirurgisk inngrep.
Slik som potekuttet ,som er avbildet nedenfor. Vanligvis må slike sår syes.
Bildet viser en fantastisk sårheling, allerede etter 4 behandlinger med laser:).
Andre bruksområder med meget gode resultater er ryggsmerter og smerter i ledd hos hund og katt.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Oppblåsbar halskrage til hund.

Halskrage til hund blir brukt for å hundre hunden i å slikke på sår. Man må alltid bedømme hvilken type halskrage som er mest egnet, enten oppblåsbar eller «parabol»-liknende krage i plast.

Halskragen som er satt på hunden nedenfor. er den mest hundevennlige utgaven av halskrager, fordi den gir hunden maksimal , fri bevegelighet av hodet, og fordi den er meget behagelig å ha på, ved at den er myk og lett. Den tillater hunden å :
-bevege seg fritt uten å støte borti gjenstander
-ha et 180 graders synsfelt
-spise og drikke uten hindringer foran snuten 🙂
Tenk på disse fordelene neste gang du behøver en slik krage til hunden din.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Halloween .

Sørg for at ditt kjæledyr har det komfortabelt under Haloween.
Hyppig ringing fra dørklokka, ropende barn og skumle kostymer kan være stressende og skremmende for din hund eller katt. Sørg for å holde de i et rom som er i god avstand fra utgangsdøren.
Sett på bakgrunnsmusikk fra TV eller radio.
Vær obs på faren ved godteri- forgiftning hos kjæledyr, særlig sjokolade.
... See MoreSee Less

Biologisk nedbrytbare hundeposer
-Biobag Hundeposer

Slå et slag for miljøet. Redusere plastavfallet.
Et sted der du som hundeeier selv kan bidra med å være miljøbevisst, er ved å velge biologisk nedbrytbare hundeposer, når du skal plukke opp hundens avføring.
Bruker du vanlig hundepose, tar det 100 år(!), før plastposen brytes ned. Plasten i vanlige hundeposer inneholder miljøgifter som kan skade bl.a.hormonbalansen, som kan gi nedsatt fruktbarhet .
Velger du biologisk nedbrytbar hundepose, tar nedbrytningen 40 dager.
Biobag hundeposer er et produkt av naturlig, nedbrytbar stivelse, som skåner miljøet og resirkulerer avfallet isteden for å forgifte jordbunnen.
... See MoreSee Less

Kennelhoste hos hund

Kennelhoste er et smittsomt Parainfluensavirus som overføres mellom hunder via såkalt dråpesmitte . Dvs smitten kan skje ved direkte kontakt , hvor hunder blir smittet ved at de snuser på hverandre, eller via hoste eller slim fra brekninger.
Siden dette er et virus, kan vaksinerte hunder fortsatt få smitten, fordi viruset kan forandre seg .
Inkubasjonstiden er 4-10 dager. Dvs at smittet hund kan fremstå som en frisk hund uten symptomer inntil en og en halv uke etter smitte.
Infeksjon med kennelhoste er noen ganger selvhelende. Vanligvis er hosten over etter 2-3 uker. Sykdommen kan forverres om bakterier som Bordetella ,kommer i tillegg.
Denne bakterien finnes normalt i de øvre luftveiene hos hund , og er en potensiell risiko bakterie. Gjennomgått infeksjon gir ingen immunitet for eventuell fremtidig smitte.
Vanlige symptomer på kennelhoste er tørrhoste med brekninger. Om sykdommen tiltar, får hunden feber, gult snørr og nedsatt matlyst. Infeksjonen kan i sjeldne tilfelle gi lungebetennelse. Forekommer disse tegnene, må hunden medisineres med antibiotika.
Vi anbefaler årlig vaksinering.
Det finnes to typer av vaksine. Det vanligste alternativet er en injeksjon med sprøyte. Denne vaksinen inneholder svekket , levende parainfluensa virus. Det andre valget er en nasal vaksine, hvor vaksinen sprøytes inn i neseboret til hunden. Denne vaksinen inneholder levende parainfluensa virus og levende Bordetella bakterier. Hunder som er vaksinerte med sistnevnte vaksine, kan spre Bordetella bakterier inntil 6 uker etter vaksinering. Denne vaksinen skal gi en bedre lokal beskyttelse.
Begynnende immunitet hos vaksinerte dyr er etter 2-3 uker.
... See MoreSee Less

Brunsnegle

Brunsneglen kan man se hyppig på fortauet og plener nå om dagen.
Sneglen kan for noen hunder ,særlig valper, virke såpass attraktive at de spises av hunden.
Men sneglen kan inneholde farlige bakterier som bl.a. listeria monocytogenes. Slike bakterier kan gi diarre og feber, men i noen tilfelle også være livstruende for din hund pga blodforgiftning.
Listeria er en vann - og jordbakterie, og kan således smitte herfra. Bakterien kan også smitte til mennesker, og særlig gravide og immunsvekkede mennesker er utsatt. Myndighetene anbefaler å bruke hansker ved fjerning av brunsnegler.
Veterinærinstituttet gjør undersøkelser mhp listeria hos brunsnegler. De oppfordrer folk å sende inn brunsnegler for undersøkelse.
Henvender du deg dit, får du tilsendt ferdig frankert boks for retur.

Hunder som oppholder seg i utlandet , og som får i seg liknende snegler, kan bli smittet av lungeorm, som i verste fall kan gi hjertesvikt hos hunden.

Bruk av snegldrepende kakaobark, kan gi forgiftning hos hund pga høyt innhold av teobromin.
Teobromin kan gi leversvikt hos hund.
... See MoreSee Less

Bestilling